Geertje Gort

Geertje Gort

Geertje Gort is 2 mei 1941 in Leeuwarden geboren. Samen met echtgenoot Daan en hun kinderen Gabriël en Ploni is Geertje dikwijls verhuisd maar nu wonen ze al weer dertig jaar in het vestingstadje Woudrichem dat Brabants is maar ook een beetje Zuidhollands en Gelders.
Het ligt op een drieprovinciënpunt. Dat komt goed uit want Geertje houdt niet van grenzen en etiketjes. Voor haar zijn alle mensen interessant en gelijk en dat is te lezen in haar boeken en verhalen.
Ze schrijft graag over kinderen in andere landen. Haar tweede boek voor twaalfplussers heet Filiz. Het gaat over een meisje dat, met een Turkse vader en een Nederlandse moeder, opgroeit in twee culturen. Dit boek werd bekroond met de Jenny Smelik-Ibbyprijs. In Vrij als een vogel, vertelt ze een verhaal over een meisje uit Angola dat samen met haar moeder en broertje hoopt asiel te krijgen in Nederland.

Als kind schreef ze al verhalen. Op haar zestiende wilde Geertje schrijfster worden. Haar vader zei: ‘Word eerst maar journaliste, schrijfster worden kan altijd nog.’ En zo is het gegaan. Ze werd als leerling-journaliste aangenomen bij het Friesch Dagblad. Drie jaar later stapte Geertje over naar de Libelle. Ze ging op reportage naar Tunesië en zo ontstond haar belangstelling voor ‘verre landen’. In de kinderboekenweek interviewde ze auteurs, zoals Miep Diekmann en Paul Biegel, en ontdekte ze haar liefde voor de jeugdboekenliteratuur.
Toen wist ze het zeker: Ik word schrijfster! Sinds die tijd schrijft ze voor jongeren en voor kinderen van vier tot en met elf jaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle kinder- en jeugdboeken van Leopold, maar ook Ploegsma, Condor, Witte Leeuw en Zwijsen? Schrijf je dan nu in voor de Kinderboekennieuwsbrief!

Sluiten Schrijf in!