Hans Kuyper

Hans Ewout Kuyper werd op 6 maart 1962 geboren in Oostvoorne.
Voor hij begon als kinderboekenschrijver, werkte hij 15 jaar bij de radio, o.a. voor Wordt Vervolgd Radio. In 1987 regisseerde Hans zijn eerste theatervoorstelling. Het was de eenakter Barbara’s bruiloft van J.M. Barrie. In 1988 begon Hans als regisseur van musicals in Hoorn. Zes producties maakte hij daar, met als uitschieter Foxtrot van Annie M.G. Schmidt waarin hij ook de hoofdrol speelde en zong.
Naast regisseren begon Hans ook met toneelschrijven waaronder de eenakter Povische schoenen, Verflucht (1997) en Josjes droom (een bewerking van het gelijknamige boek van broer Sjoerd).
Op aanraden van Sjoerd stapte Hans met een verzameling versjes naar uitgeverij Leopold, waar men er wel brood in zag. ‘Maar,’ zei uitgever Liesbeth ten Houten, ‘één boek is geen boek.’ Er volgden nog twee bundelingen en behalve voor Leopold ging Hans ook aan de slag voor uitgeverij Zwijsen. Een gestage stroom boekjes was het gevolg, gemiddeld zo’n tien per jaar. Behalve de versjes kwam er ook proza, eerst voor beginnende lezers maar sinds De Watermensen (Global Image, 2000) ook voor oudere kinderen.
Na een aantal jaren kwam ook de erkenning. Mooie recensies, kinderjuryprijzen en een heuse staatsprijs voor De prinses op het hek – helaas was het een Oostenrijkse staatsprijs, die illustratice Alice Hoogstad en Hans niet wilden aannemen vanwege de toenmalige deelname van Jörg Haiders FPÖ aan de Oostenrijkse regering.
Werk van Hans verschijnt regelmatig in Okki en Taptoe en in allerlei verzamelbundels en bloemlezingen.

Nieuws