Ted van Lieshout

Ted van Lieshout werd op 21 december 1955 geboren in Eindhoven.
Hij werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. In dat jaar begon hij te schrijven voor het televisieprogramma Sesamstraat, en vier jaar later ook voor Het Klokhuis.
In 1986 verschenen zijn eerste boeken: Raafs Reizend Theater en de dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel.
Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.
In 1989 werd hij onderscheiden (als beste nieuwe kinder- en jeugdboekenschrijver) met het Charlotte Köhler Stipendium.
In 1995 kreeg hij de Gouden Griffel voor Begin een torentje van niks. Daarnaast kreeg hij onder meer zeven Zilveren Griffels, twee Zilveren Zoenen, de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nienke van Hichtumprijs, de Woutertje Pieterseprijs voor Driedelig paard en de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. In 2009 verscheen zijn boek Hou van mij met bijna al zijn gedichten erin, en maakte hij met tekenaar Sieb Posthuma het Kinderboekenweekprentenboek Koekjes! In datzelfde jaar kreeg hij de driejaarlijkse oeuvreprijs voor beste kinderboekenschrijver, de Theo Thijssen-prijs. In 2014 bundelde hij al zijn kinderversjes in Het rijmt. In 2015 verschenen de boeken die hij maakte met Sieb Posthuma in Het schrijvertje. Daarna verschenen o.a. Rond vierkant vierkant rond (Zilveren Griffel 2016), een poëzieprentenboek vol beeldsonnetten, De Vogels met Ludwig Volbeda (bekroond met de Biennial of Illustrations Bratislava, de prijs voor de beste illustrator). En ook Kunst?, Onder mijn matras de erwt, en Ze gaan er met je neus vandoor, dat werd bekroond met de eerste prijs van De Grote Poëzieprijs Jongerenjury 2019 en de Boekensleutel 2019.