Ted van Lieshout

Ted van Lieshout werd op 21 december 1955 geboren in Eindhoven.
Hij werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. In dat jaar begon hij te schrijven voor het televisieprogramma Sesamstraat, en vier jaar later ook voor Het Klokhuis.
In 1986 verschenen zijn eerste boeken: Raafs Reizend Theater en de dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel.
Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.
In 1989 werd hij onderscheiden (als beste nieuwe kinder- en jeugdboekenschrijver) met het Charlotte Köhler Stipendium.
In 1995 kreeg hij de Gouden Griffel voor Begin een torentje van niks. Daarnaast kreeg hij onder meer zeven Zilveren Griffels, twee Zilveren Zoenen, de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nienke van Hichtumprijs, de Woutertje Pieterseprijs voor Driedelig paard en de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. In 2009 verscheen zijn boek Hou van mij met bijna al zijn gedichten erin, en maakte hij met tekenaar Sieb Posthuma het Kinderboekenweekprentenboek Koekjes! In datzelfde jaar kreeg hij de driejaarlijkse oeuvreprijs voor beste kinderboekenschrijver, de Theo Thijssen-prijs. In 2014 bundelde hij al zijn kinderversjes in Het rijmt. In 2015 verschenen de boeken die hij maakte met Sieb Posthuma in Het schrijvertje. Rond zijn zestigste verjaardag verschijnt Rond vierkant vierkant rond, een poëzieprentenboek vol beeldsonnetten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle kinder- en jeugdboeken van Leopold, maar ook Ploegsma, Condor, Witte Leeuw en Zwijsen? Schrijf je dan nu in voor de Kinderboekennieuwsbrief!

Sluiten Schrijf in!