De Griezelbus 7

Paul van Loon
NUR: 283

Vlak naast Onnoval stopt een reusachtige bus, beschilderd met vampiers, weerwolven, spoken en andere nachtwezens. De koplampen lijken de ogen van een monster. Knarsend schuift het portier open…

Als Onnoval op een vollemaannacht gewond raakt, wordt hij ontvoerd door de Griezelbus. Hij komt in een woonwagenkamp terecht waar vreemde figuren rondlopen. Zij noemen zichzelf de Reizigers.
In zijn koortsdromen ziet hij gezichten die hem vaag bekend voorkomen: een meisje met zwart haar, kinderen met doorlopende wenkbrauwen, en… Ferluci. Vanuit de Andere Werkelijkheid echoot zijn stem: ‘Nog even en dan is je zieltje van mij, Onnoval…’
Ondertussen maakt Liselore zich grote zorgen. Onnoval is in gevaar! Ze haalt Gino en Izzy over om haar te helpen zoeken naar Onnoval. Zijn ze op tijd om hem te redden?

In de pers
Wie er pas in dit achtste deel (er is ook een Griezelbus 4 1/2 ) in valt, hoeft niet bang te zijn dat hij de verhaallijn minder goed begrijpt. Die is ook voor trouwe lezers moeilijk te volgen. Al in het eerste deel sneuvelt hoofdpersoon P. Onnoval, schrijver en weerwolf. Paul van Loon was namelijk aanvankelijk niet van plan om een serie te maken. In de volgende delen keert Onnoval telkens terug, onder meer als vampier en als klein jongetje, zoals in dit laatste deel. Geforceerd of niet, het belangrijkste is dat Onnoval terugkeert. Want alle delen van de serie, voor kinderen vanaf 9 jaar, zijn even meeslepend. Met zijn korte, pakkende zinnen schrijft Van Loon eigenlijk meeslepender dan Harry Potters J.K. Rowling.
Ingrid van der Chijs - Elsevier