Manuscripten & Veel gestelde vragen

Manuscripten

Hoe kan ik mijn manuscript, illustraties of idee voor een nieuw kinderboek opsturen naar uitgeverij Leopold?

Manuscripten zijn van harte welkom bij ons. Hieronder vind je ons adres en onze richtlijnen voor het insturen van nieuw werk.

Manuscripten insturen per e-mail

Je kunt je manuscript per e-mail sturen naar manuscripten@leopold.nl. Je kunt bestanden tot 6 MB opsturen.

Richtlijnen voor het insturen van manuscripten

  • Stuur een samenvatting van het manuscript mee, waarin je kort de inhoud en plot van je boek beschrijft.
  • Beschrijf in je begeleidende brief wie je bent, wat de (werk)titel van het boek is en tot welk genre het behoort, en omschrijf kort de inhoud van je manuscript. Vergeet niet je contactgegevens te vermelden.
  • Je ontvangt geen ontvangstbevestiging. Aangezien onze uitgeverij per jaar veel ingezonden manuscripten ontvangt, moet je rekening houden met een beoordelingstermijn van circa drie maanden.
  • Wij kunnen helaas geen beoordelingsrapport of (her)schrijftips sturen. Hiervoor kun je je bijvoorbeeld wenden tot schrijvervakschool ScriptPlus, die manuscriptbeoordeling aanbiedt.
  • Over afwijzingen kan niet worden gecorrespondeerd.

Voor tips over hoe je je manuscript het best onder de aandacht kunt brengen, kun je in dit artikel lezen.

Illustraties insturen per e-mail

Uitgeverij Leopold ontvangt graag voorbeelden van je illustratiewerk. Stuur een link naar je website of social media waarop voorbeelden van je werk te vinden zijn. Je kunt je illustraties per e-mail sturen naar manuscripten@leopold.nl. Je kunt bestanden tot 6 MB opsturen.

Richtlijnen voor het insturen van illustraties

  • Vertel in je begeleidende mail kort iets over jezelf en over de illustraties die je meestuurt. Vergeet niet je contactgegevens te vermelden.
  • Je ontvangt geen ontvangstbevestiging. Aangezien onze uitgeverij per jaar veel ingezonden werk ontvangt, moet je rekening houden met een beoordelingstermijn van circa drie maanden.
  • Wij kunnen helaas geen beoordelingsrapport of feedback sturen.
  • Over afwijzingen kan niet worden gecorrespondeerd.

 

Veel gestelde vragen

Zijn er lesbrieven of kleurplaten gemaakt bij de boeken van uitgeverij Leopold?
Jazeker, deze (en meer) kun je allemaal vinden op www.kinderboeken.nl/downloads. Ook leuk voor thuis!

Wil je op de hoogte blijven van al het lesmateriaal dat wij ontwikkelen? Schrijf je dan hier in op de nieuwsbrief voor het onderwijs.

Ik heb voor mijn kleindochtertje een video gemaakt van een compleet prentenboek dat ik voorlees. Mag dat?
Leuk! Dat mag, als het filmpje alleen naar de kleindochter wordt gestuurd. Voor eigen gebruik maken mag, maar delen op sociale media of het filmpje op Youtube zetten niet.

Ik geef les op een basisschool en vind het leuk om een boek waar ik enthousiast over ben te bespreken, het boek te laten zien en er een fragment uit voor te lezen. Het filmpje zet ik dan op Youtube. Is dat ok? 
Nee, dat mag helaas niet. We zijn blij dat je je enthousiasme voor boeken wilt delen, maar besprekingen mogen alleen in de klas. Natuurlijk mag je het omslag en enkele illustraties laten zien, en een fragment voorlezen. Vermeld wel altijd duidelijk de auteur/illustrator, titel en uitgeverij erbij. Mocht je toch een filmpje willen maken, kijk dan op de pagina Rechten & Overnames.

Mag ik een tekstfragment van een Leopold-auteur overnemen?
Wil je een gedicht, tekst of illustratie uit een Leopold uitgave overnemen, bedenk dan dat dit werk auteursrechtelijk beschermd is. Er moet altijd toestemming voor worden gevraagd. Er zullen in de meeste gevallen, afhankelijk van het gebruik, ook kosten aan verbonden zijn. Zie Rechten & Overnames.

Ik ben docent en heb een e-boek gekocht dat ik klassikaal wil laten lezen, om het daarna gezamenlijk te bespreken. Kan ik het boek gratis doorzetten naar mijn leerlingen?
Ook op e-boeken rust auteursrecht, en dit overschrijdt het ’eigen gebruik’. Dus dit mag niet.
De meeste van onze boeken zijn beschikbaar als e-book in de Online Bieb. Lidmaatschap voor de Online Bieb is meestal gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Zo kunnen leerlingen het e-book tegelijk lenen en krijgen de makers van het boek ook een eerlijke vergoeding voor hun werk.

Ik wil een illustratie uit een Leopoldboek op een geboortekaartje laten drukken, mag dat?
Daar is toestemming en een overnamevergoeding voor verschuldigd. Zie Rechten & Overnames.

Ik wil een boek bij de uitgeverij bestellen. Kan dat?
Wij hebben op de uitgeverij alleen de beschikking over exemplaren voor ons eigen archief. De boeken gaan van de drukkerij rechtstreeks naar de boekhandels en bibliotheken. Maar gelukkig zijn er in Nederland veel goed gesorteerde en fijne boekwinkels. Als de boekhandelaar het boek dat je zoekt niet in voorraad heeft zal hij of zij het graag voor je bestellen.

Wil je onze boeken zelf gaan verkopen in je (online) winkel? Neem dan contact op met onze afdeling Verkoop via 020 – 55 11 200 of verkoop@wpgmedia.nl.

Ik wil graag een boek hebben dat overal uitverkocht is en niet meer wordt herdrukt. Heeft de uitgeverij nog voorraad?
We hebben op de uitgeverij alleen archiefexemplaren en die koesteren we, zeker als een boek niet meer wordt herdrukt… Maar kijk eens op sites als boekwinkeltjes.nl, deslegte.com, bol.com. En mocht dat niet lukken, sommige antiquariaten bieden de mogelijkheid voor je op zoek te gaan. Je kunt dan een zoekopdracht bij ze uitzetten.

Waar vind ik de actuele vacatures van uitgeverij Leopold?

Kijk voor onze vacatures op de website van WPG Uitgevers of volg WPG Uitgevers op LinkedIn.