Bandoneonist Carel Kraayenhof neemt eerste exemplaar nieuwe uitgave Wie niet weg is wordt gezien in ontvangst

woensdag, 12 maart 2014

In het bijzijn van 90 schoolkinderen uit Lisse zal Bert Vos, violist én zoon van schrijfster Ida Vos, op 14 maart het eerste exemplaar van de nieuwe uitgave van het legendarische oorlogsboek Wie niet weg is wordt gezien aanbieden aan bandoneonist Carel Kraayenhof. Ida Vos overleed in 2006. De aanbieding zal plaats vinden tijdens de schoolvoorstelling ‘Het koffertje van Ida Vos’. Deze voorstelling stelt Ida Vos centraal en wordt verzorgd door de Shtetl Band Amsterdam en Bert Vos. Het is een integere en persoonlijke muzikale vertelling over pesten, oorlog en buitengesloten worden.

Wie niet weg is wordt gezien is een autobiografisch en waargebeurd verhaal over een Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal werd o.a. bekroond met een Vlag en Wimpel en werd genomineerd voor de Duitse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur. Het boek verscheen voor het eerst in 1981 en is nog steeds even krachtig door zijn eenvoud. Ida Vos vertelt over de dingen van alledag, en hoe zij dat als kind beleefd heeft. Als extra in deze achtste druk is een interview opgenomen met Esther, het zusje van Ida Vos. Esther en Ida zaten samen ondergedoken.
Carel Kraayenhof, bandoneonist, componist en arrangeur, is de meest fascinerende en veelzijdige bandoneonspeler van deze tijd. Carel wist het hele land in vervoering te brengen toen hij tijdens het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het stuk ‘Adiós Nonino’ van Astor Piazzolla ten gehore bracht. Carel en Bert Vos werken al jaren samen en bereiden momenteel samen met het Carel Kraayenhof Ensemble een nieuwe theatervoorstelling voor, getiteld ‘Liberacion’ (bevrijding). In deze voorstelling wordt onder meer een muzikale hommage aan Ida Vos gebracht.
Shtetl Band Amsterdam verzorgde dit seizoen al 30 voorstellingen van ‘Het koffertje van Ida Vos’ voor meer dan 2400 kinderen. In het schooljaar 2014-2015 zal de voorstelling voor nog meer kinderen gespeeld worden. Shtetl Band Amsterdam presenteert op 21 maart a.s. om 20.30 uur haar nieuwe concertprogramma in Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen.