Gideon Samson wint de Gouden Griffel met Zeb.

dinsdag, 1 oktober 2019

Gideon Samson - Gouden Griffel - Zeb.

Gideon Samson wint met zijn boek Zeb. de Gouden Griffel 2019. De Gouden Griffel is de populairste en belangrijkste boekenprijs voor jeugdliteratuur in Nederland. Joren Joshua ontving eerder al een Zilveren Penseel voor de illustraties die hij maakte bij het boek. 

 

De Griffeljury over Zeb.: 

‘Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.’ 

 

Over Zeb.

Dit is het verhaal van onze klas. Het is het verhaal van Imara, Ravi, Jayden, Katinka, Noepy, Max, Ziva, Lev, Annabelle, Meral, Wies, Ozzie en de rest. En van Ariane natuurlijk. Hadden we al verteld dat Ariane een zebra is? Het is verder niet echt belangrijk, als je dat soms dacht, maar dan weet je het gewoon. Wij zijn de klas van juf Cato.

Zeb. | Gideon Samson & Joren Joshua | ISBN 9789025873943 | € 15,99 | vanaf 9 jaar

 

Gideon Samson © Chris van Houts

© Chris van Houts

Gideon Samson

Gideon Samson (1985) debuteerde op 22-jarige leeftijd met Niks zeggen! en ontving hiervoor al meteen een Vlag & Wimpel. Zijn tweede boek Ziek verscheen in 2009. Dat werd bekroond met een Zilveren Griffel in 2010 en Samson was daarmee de jongste griffelwinnaar ooit. In 2012 verscheen de jeugdroman Zwarte zwaan die alom jubelend werd ontvangen. Zwarte zwaan werd beloond met een Zilveren Griffel én genomineerd voor de Gouden Lijst. In de zomer van 2016 verscheen Eilanddagen, waarvoor Samson wederom een Vlag en Wimpel ontving. In 2017 verscheen Alle dieren drijven, met illustraties van Annemarie van Haeringen. Hiervoor ontving hij ook een Vlag en Wimpel.

 

 

 

Gouden Griffel 2019De Gouden Griffel

De Gouden Griffel is de prijs voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. Jaarlijks kunnen in vijf categorieën twee boeken bekroond worden voor een Zilveren Griffel: tot 6 jaar, vanaf 6 jaar, 9 tot 12 jaar, 12 tot 15 jaar, informatief en poëzie. De oorspronkelijk Nederlandstalige bekroonde boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel worden automatisch genomineerd voor Goud. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, op 19 juni werden de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag & Wimpels (eervolle vermeldingen) uitgereikt.