Holland op z’n mooist – kinderkunstboek van Charlotte Dematons

dinsdag, 10 maart 2015

Kunstenaars van de Haagse School hebben ons van het Hollandse landschap leren houden. Ze legden oer-Hollandse taferelen vast met molens, koeien en wolkenpartijen die tot op de dag van vandaag de Nederlandse identiteit bepalen. De veelbekroonde illustrator Charlotte Dematons heeft een reeks van deze schilderijen verwerkt in het prachtige prentenboek Holland op z’n mooist – Op reis met de Haagse School. Een aantal figuren maakt een reis van Bloemendaal, via Haarlem – de woonplaats van Dematons, naar het Gemeentemuseum Den Haag om de tentoonstelling Holland op z’n mooist te bezoeken die hier van 4 april t/m 30 augustus 2015 is te zien.

Wat verdween er in het Hollandse landschap en wat bleef in stand?
Charlotte Dematons zet met haar fijne penseel verleden en heden naast elkaar, in een groot zoekavontuur langs de sfeervolle schilderijen van de Haagse School. Een wandelaar, een fietser en snelle skaters… Reis met de verhaalfiguren mee van Bloemendaal naar het Gemeentemuseum Den Haag. Holland op z’n mooist bevat geen tekst, maar louter prachtige illustraties in de zo herkenbare, zeer gedetailleerde stijl van Dematons. Jong en oud kunnen zich eindeloos verliezen in de realistische taferelen waarop steeds weer iets nieuws is te ontdekken. Keer op keer kun je er je eigen verhalen bij verzinnen.

Het prentenboek is het veertiende deel uit de serie kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold. Vanaf 4 april is Holland op z’n mooist voor €14,99 verkrijgbaar bij (kinder)boekhandels in het land en in de museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag.

Kindertentoonstelling
De originele illustraties van Charlotte Dematons zijn te zien in de kindermuseumzaal, waar een kleurrijke en vrolijke tentoonstelling wordt ingericht. Naast de illustraties is ook een aantal werken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag te zien die mooi aansluiten bij het verhaal, zoals van Hans Arp, Rein Draijer en Loretta Lux. Verder kunnen kinderen er onder andere in een heus weilandje genieten van een bijzondere wolkenlucht, naar hartenlust kleuren en spelletjes doen. Kinderen vanaf 5 jaar die op zondag komen, kunnen tussen 12.00 en 16.00 uur bovendien deelnemen aan het gratis Open Kinderatelier. In de meivakantie vindt een feestelijke dag vol kinderactiviteiten plaats. Meer informatie: www.gemeentemuseum.nl.

Bestel het boek hier direct online.