Jeugdboekenschrijfster Siny van Iterson overleden

maandag, 13 augustus 2018

‘Ik geloof niet dat je een kind in de watten hoeft te leggen. De tijd dat de hoofdpersoon een lief, zoet jongetje was, dat zich gunstig van de anderen onderscheidde, is voorbij. Kinderen zijn geen lieverdjes, evenmin als grote mensen dat zijn. De wereld is een realistische harde wereld, waarin je niets cadeau gegeven wordt. Nou, ik vind dat je dat aan het kind moet vertellen.’ (Brabants Dagblad, 2 november 1968)

Siny van Iterson (Curaçao, 5 oktober 1919) is vorige week op 98-jarige leeftijd overleden. Van Iterson was een Nederlandse jeugdboekenschrijfster. Ze werd geboren op Curaçao en woonde een tijd in Colombia, maar bracht het grootste deel van haar leven door in Nederland.

Van Iterson debuteerde in 1953 met Schaduw over Chocamata. Haar boek De adjudant van de vrachtwagen (1967) werd in 1968 uitgeroepen tot Kinderboek van het Jaar (de latere Gouden Griffel). In 1971 ontving ze een Zilveren Griffel voor Het gouden suikerriet. Ook werd zij genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs. Een aantal titels werd vertaald in het Deens, Duits en Engels.

Siny van Iterson was een van de belangrijkste jeugdboekenauteurs van de jaren zestig en zeventig. Haar boeken kenmerken zich door de beeldende, suggestieve taal, de scherpe karaktertekening van de personages en de situering van haar verhalen, waarbij ze het land, de bevolking en de couleur locale krachtig tot leven bracht. In haar boeken bracht zij onbekende werelden dichterbij voor de lezers, waarbij ze vooral koos voor het perspectief van de arme mensen. Zo combineerde zij een spannend avontuur met een ontmoeting, een inkijkje in een ander leven.