Kunstprentenboek bij tentoonstelling Jan Toorop

donderdag, 25 februari 2016

GM_Toorop_cvr.inddVanaf 26 februari t/m 29 mei is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Jan Toorop te zien. Kitty Crowther maakte het kunstprentenboek bij deze expositie: Jan Toorop – Het lied van de tijd

Het verhaal begint op een eiland, ver van hier. In een tijd dat foto’s nog zwart-wit waren. En het schaduwspel mysterieuze verhalen vertelde, over prinsen en prinsessen, goed en kwaad.
De elfjarige Jan vertrekt op een grote boot naar Nederland. Het wordt een afscheid voor altijd, van zijn land en van zijn familie. Jan moet naar school. Maar het liefst wil hij tekenen…

Tentoonstelling Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum Den Haag schetst aan de hand van zo’n 150 werken, waaronder vele topstukken, Toorops veelzijdigheid. Jan Toorop behoort met Van Gogh en Mondriaan tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode rond 1900. Ze oriënteerden zich op de nieuwste, internationale ontwikkelingen in de beeldende kunst en wisten op hun beurt andere kunstenaars te inspireren. Zo was Toorop bijvoorbeeld een grote inspiratiebron voor Gustav Klimt.

Voor kinderen
In de bijbehorende tentoonstelling in de kindermuseumzaal zijn t/m 16 mei 2016 onder meer de originele illustraties van Kitty Crowther te bewonderen. Bovendien kunnen kinderen er zelf aan de slag met een schimmenspel.

Naast een kindertour bij de tentoonstelling biedt het museum ook de uitdagende museumles Ontdek het verhaal. Voor kinderen uit het primair onderwijs (groep 6 t/m 8). In de meivakantie zijn er workshops waarin kinderen zelf wajangpoppen maken. Iedere zondag is er gratis Open Kinderatelier (5+) van 12 tot 16 uur.

Kijk op de website van het Gemeentemuseum voor meer informatie.