Ontdek het ware verhaal achter Hanna’s reis

vrijdag, 28 juni 2013

Hanna’s reis

Hanna’s reis is een prachtig boek: niet voor niets is het dit jaar genomineerd voor de Thea Beckman-prijs en is het een kerntitel voor de Jonge Jury 2014. Hanna’s reis is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Om dat verhaal te leren kennen is er een speciale lesdoos gemaakt: Hanna’s reis, historische bronnen.

Hanna’s reis, het ware verhaal

Hanna’s Reis vertelt het verhaal van Hanna Engelsman, een 15-jarig Joods meisje dat in de oorlog met haar familie in Amsterdam woont. Martine Letterie (1958) schreef dit boek in opdracht van CODA Apeldoorn en baseerde het personage van Hanna op een werkelijk bestaand meisje, Margaretha (Greta) Swart. Anders dan bijvoorbeeld Anne Frank leefde Margaretha in de Joodse onderklasse van Amsterdam. Wat betekende dat voor haar en welke invloed heeft dat gegeven op haar leven? Welke ware feiten gaan er schuil in dit intrigerende jeugdboek waarin de ontruiming van het Apeldoornse Bosch op 22 januari 1943 centraal staat?

Educatief materiaal

Naar de antwoorden op deze en tal van andere vragen kunt u samen met uw leerlingen op zoek gaan. Speciaal hiervoor is door CODA Apeldoorn en Kamp Westerbork educatief materiaal ontwikkeld waarmee het verhaal in breder verband geplaatst kan worden.
Het materiaal bevat foto’s en brieven uit Greta’s korte leven, foto’s en documenten van het Apeldoornse Bosch en bronnen over de Jodenvervolging in Apeldoorn. Aan de hand van 40 gekleurde bronkaarten worden de volgende vijf thema’s behandeld:
– De familie Swart
– Een Joods gezin
– In het Apeldoornse Bosch
– Buiten het Apeldoornse Bosch
– Het einde

…. een intrigerende speurtocht

Met behulp van diverse werkbladen en de bronkaarten kunnen leerlingen zowel individueel, in groepen als klassikaal werken. Uitgangspunt is dat de leerlingen het boek gelezen hebben en met dit boek in de hand op onderzoek gaan naar de ware feiten die schuil gaan achter Hanna’s reis. Een intrigerende speurtocht die de leerlingen leert om de emoties van het boek te koppelen aan de werkelijke geschiedenis.

Ontdek het verhaal

De ontruiming van het Apeldoornse Bosch heeft enorme impact gehad op de geschiedenis van Apeldoorn. Om dit gegeven vooral ook met de jeugd te delen, heeft de Gemeente Apeldoorn alle basisscholen in Apeldoorn twee exemplaren van Hanna’s reis geschonken. Ook andere scholen zijn inmiddels in het bezit van één of meerdere exemplaren van dit boek dat vooral geschikt is voor kinderen van elf tot veertien jaar.

Het verhaal is voor scholen een kapstok om scholieren meer te laten begrijpen van de
Jodenvervolging in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wilt u dit verhaal ontdekken en de ware feiten onderzoeken, bestel dan het educatieve materiaal Hanna’s reis, historische bronnen. Voor meer informatie en voor het doorgeven van uw bestelling kunt u contact opnemen met Elske de Jong, communicatiemedewerker CODA.
e-mail: e.dejong@coda-apeldoorn.nl
telefoon: 055-5268539