Opgejaagd van Lydia Rood genomineerd voor de E. du Perronprijs

dinsdag, 3 mei 2011

Opgejaagd, het jeugdboek over de razzia’s op Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is genomineerd voor de E. du Perronprijs 2010.

Op 31 mei 2011 wordt voor de 21e keer de E. du Perronprijs uitgereikt. Dit gebeurt na afloop van de eerste E. du Perronlezing in theater De NWE Vorst in Tilburg. De lezing met als titel Consequential images: Suske, Wiske and Mandela wordt gehouden door de Zuid Afrikaanse dichter en publicist Antjie Krog.

De E. du Perronprijs is een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Tilburg en de School of Humanities van Tilburg University. De prijs wil mensen en instellingen bekronen die door middel van een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het multiculturele Nederland. Net als Du Perron in zijn tijd signaleren zij grenzen en doorbreken zij scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen in de weg staan.

Andere genomineerden zijn Alice Boots en Rob Woortman, en Ernest van der Kwast.

Opgejaagd van Lydia Rood

In Opgejaagd (Leopold, 2009) brengt Lydia Rood de geschiedenis van de razzia’s op Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht. Het jeugdboek werd gepubliceerd binnen het project Vergeten Oorlog, dat aandacht vraagt voor onderwerpen die niet veel in jeugdboeken aan de orde komen. Het verhaal van Maira vertelt over het leven van rondtrekkende woonwagenbewoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Doordat Rood kiest voor het perspectief van een jonge tiener weet ze veel suspense in het verhaal aan te brengen. Maira weet met hulp van haar moeder uit Westerbork te ontsnappen en moet op goed geluk de oorlogsjaren zien te overleven. In het spannende verhaal leren we ongemerkt wat meer over de Sinti en heel veel over de Nederlanders die zich met uiteenlopende intenties ontfermden over een opgejaagd meisje. Met grote vaardigheid weet Lydia Rood de valkuilen van goed en kwaad, heldendom en verraad te omzeilen. Het boek wordt nergens belerend en vermijdt al te gemakkelijke parallellen naar hedendaagse gebeurtenissen.

Kijk voor meer informatie over de uitreiking op de website van Tilburg University