Theatervoorstelling ‘Dit is geen dagboek’

dinsdag, 24 januari 2017

Op donderdag 26 en vrijdag 27 januari 2017 om 19.30 uur speelt in theater De Krakeling in Amsterdam de voorstelling Dit is geen dagboek, een 13+ voorstelling gebaseerd op het boek van Erna Sassen, bewerkt en geregisseerd door Aike Dirkzwager.

Dit is de aftrap van de landelijke tournee, de volledige speellijst vind je hier. René Groothof en Daniel Cornelissen acteren in dit bijzonder ontroerende verhaal waarin de 16 jarige Boudewijn zich uit een depressie worstelt. Klassieke muziek speelt een belangrijke rol in deze voorstelling.

Het verhaal
Een paar jaar na de zelfmoord van zijn moeder wordt Boudewijn ‘ziek’. Hij is totaal apathisch en komt zijn bed niet meer uit. Zijn vader geeft hem een stapel cd’s en een leeg schrift en stelt hem voor de keuze: als Boudewijn niet elke dag iets in het schrift schrijft en naar de muziek luistert zal zijn vader hem persoonlijk bij een psychiater afleveren. Met tegenzin kladdert Bou de zin ‘Dit is geen dagboek’ voorin het schrift en zet hij zich aan zijn ‘strafwerk’. Het schrijven blijkt voor hem een uitlaatklep. Zonder het zich bewust te zijn, is Boudewijn woedend op zijn moeder die er niet voor hem was tijdens haar ziekte en die hem uiteindelijk definitief in de steek liet. Door zijn woede te uiten, maakt hij voor zichzelf de weg vrij naar zijn verdriet om haar, en naar iets meer begrip voor haar wanhoopsdaad. Boudewijn vindt rust bij zijn zusje Pluis, bij wie hij zichzelf durft te zijn en zich veilig voelt, net als bij Pauline, de enige van zijn klasgenoten die zich voor hem interesseert (“Ik heb gemerkt dat vrienden niet van (jongens met) dode moeders houden”). Maar zodra het met Pauline te intiem wordt verbreekt hij de relatie. Totdat hij zich, na een periode van veel schrijven, muziek luisteren en overleg met zijn zusje Pluis realiseert dat hij het probleem met Pauline moet oplossen.

Klassieke muziek speelt een belangrijke rol in deze voorstelling. De hele tekst is op muziek van o.a. Beethoven, Bruckner, Adams en Glass gezet, waardoor de emotionele rollercoaster waar Boudewijn in zit direct voelbaar is.

Er is geen vorm waarin ik pas
Onlangs verscheen de nieuwe, indringende jeugdroman van Erna Sassen: Er is geen vorm waarin ik pas (15+). Over liefde, woede en vertrouwen.