Over Leopold

Over Uitgeverij Leopold

Wie zou zich de kinderboekenwereld kunnen voorstellen zonder De brief voor de koning van Tonke Dragt, zonder Kikker van Max Velthuijs, Woezel & Pip, de prentenboeken over Kleine Ezel van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen en Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon?

Ontstaan van Leopold

Uitgeverij Leopold werd in 1923 opgericht door de Haagse Post, die de reisartikelen van Louis Couperus in boekvorm wilde publiceren. Een jaar later werd het eerste kinderboek in het fonds opgenomen: de eerste editie van Johan Fabricius’ De scheepsjongens van Bontekoe. Het boek verscheen in 1924 en staat nog steeds op de fondslijst. Het is een klassieker geworden, honderdduizenden lezers beleefden de avonturen mee van Padde, Rolf en Hajo.
Toekomst voor goede jeugdboeken

In de jaren vijftig ontwikkelde Leopold zich tot een echte kinder- en jeugdboekenuitgeverij. De boten van Brakkeput van Miep Diekmann verscheen en Diekmann pleitte voor uitbreiding van het kinderboekenfonds; er zat toekomst in goede jeugdboeken. Ze heeft gelijk gekregen.

Tonke Dragt, Dolf Verroen, Burny Bos en Nannie Kuiper kwamen erbij. Miep Diekmann coachte ook jong talent. De boeken van Rindert Kromhout, Lydia Rood en Selma Noort zijn niet weg te denken. Dichter Ted van Lieshout sleepte kinderen en volwassenen mee in zijn poëzieprentenboeken en doet dat nog steeds.

Inmiddels schrijven jonge auteurs als Gideon Samson en Maren Stoffels dicht op de huid van hun lezerspubliek, tot welke groep zij zelf kortgeleden nog behoorden.

Prentenboeken

In de jaren tachtig werden prentenboeken in het fonds opgenomen. Leopold besloot Max Velthuijs uit te geven. En zo ontstond Kikker, die eens was geschilderd als bijfiguur in de Klein Mannetje-boeken en nu hoofdpersoon werd. Naast Max Velthuijs kwamen prentenboekenmakers als Annemarie van Haeringen, Jan Jutte, Harmen van Straaten, Yvonne Jagtenberg en Wouter van Reek. Lucy Cousins met haar Muis zorgt ervoor dat ook heel jonge kinderen al van boeken kunnen genieten.

Van baby tot jong volwassene

Nu geeft Leopold boeken uit voor alle leeftijden, van baby tot en met jonge volwassene, poëzie en bijzondere non-fictie-uitgaven. Leopold ziet kinderen niet als kleine volwassenen, maar als kleine mensen met een volwassen kindersmaak. Daarom proberen Leopoldboeken te raken aan wat volwassenen de moeite waard vinden, en wat kinderen graag willen lezen.

Leopold werkt bij veel uitgaven samen met musea, instellingen of de overheid.

Samenwerking en medewerkers

Uitgeverij Leopold is een dochteronderneming van WPG Uitgevers en valt samen met Uitgeverij Condor, Ploegsma en Witte Leeuw onder één directie.

Medewerkers van Uitgeverij Leopold:

– Directeur: Dieneke Kuijpers
– Uitgever: Manja Heerze
– Acquirerend redacteuren: Ria Turkenburg / Eefje Buenen
– Redacteur: Wendy Buenen / Dominique Riaskoff
– Brandmanagers: Dania van Dishoeck / Merel Ooms
– Commercieel manager: Vanessa Storm de Grave
– Marketing: Fleur Elsnerus
– Marketing Manager: Ilse van der Zee
– Promotie & Publiciteit: Rosanne van de Poll
– Secretariaat & Rechten : Jenny Schreuder / Petra Bouwmeester
– Verkoop binnendienst: Noor Ronz
– Vertegenwoordigers: Martine Aspeslagh
– Traffic/productie: Claudia van der Werf / Sasja Knöps