Ontdek de wereld met Muis

Meer plezier met Muis! Lees hier alles over Muis, Lucy Cousins, download de kleurplaten en bekijk het filmpje.

Mijn vriendje Muis

Muis woont op de boerderij. Ze rijdt op haar tractor, voert de dieren, en telt haar kuikentjes.

Met haar vriendjes Kora Kip, Eddie Eekhoorn en Kees Krokodil gaat ze naar de crèche, de kermis of speelt ze piraat. Ze maakt kortom ze alles mee wat er gebeurt in het leven van een peuter/kleuter. Al meer dan 20 jaar herkenbaar voor kinderen over de hele wereld. Stoer voor jongens en voor meisjes.

De boeken

Sinds het eerste boek over Muis (Muis en haar vriendjes) verscheen, zijn er meer dan 115 verschillende titels vertaald en meer dan 1 miljoen verkocht. Muis is wereldberoemd. Ook in Nederland is ze een begrip bij ouders, kinderverzorgers en de kinderen zelf. Haar schepper Lucy Cousins had nooit kunnen denken dat deze kleine muis de wereld zou veroveren, maar jaarlijks komen alleen al in Nederland meer dan 100.000 kinderen in aanraking met Muis. Samen vrienden maken en de wereld ontdekken… dat is waar Muis voor staat!

De Muis-boeken zijn speciaal geschikt voor de allerkleinsten. De kartonboeken zijn onverwoestbaar, de pop-up en speelboeken garanderen urenlang kijkplezier. En in alle boeken speelt Muis de hoofdrol. Lees, kijk, speel je met haar mee?

Lucy Cousins

Lucy Cousins (1964) schrijft en illustreert de boeken over Muis. Haar boeken hebben felle, vaak primaire kleuren. Ze deelt de opvatting niet dat kinderen rustig worden van pastelkleuren en wil kinderen juist stimuleren met fel kleurgebruik. Lucy Cousins woont en werkt in Engeland. Lees hier meer over Lucy Cousins.

 

cousinsOver Lucy Cousins

Lucy Cousins werd in 1964 in Engeland geboren. Ze ging in de streek Kent naar verschillende middelbare scholen voordat ze haar opleidingen volgde aan de Canterbury Art College en Brighton Polytechnic. Daarna volgde ze nog een opleiding aan het beroemde Royal College of Art in Londen. Ze woont op het platteland met haar man en vier kinderen.

Werk

Lucy Cousins begon als studente met schrijven. Nadat ze een wedstrijd van de Engelse uitgeverij MacMillan had gewonnen, verscheen haar eerste boek in zwart-wit in 1988 bij diezelfde uitgeverij. Het boek werd tweede bij de MacMillan Prize (1988) en de Bologna Graphics Prize (1989). Nadat ze haar opleidingen had voltooid ging Cousins fulltime illustreren en schrijven.
Cousins wist in eerste instantie niet of ze wel dierenprentenboeken wilde maken, omdat er al zoveel goede boeken en figuren bestonden. Ze heeft dan ook lang nagedacht over haar figuur ‘Muis’ en lang over het prentenboeken maken. Ze liep vaak boekwinkels in om de boeken te lezen. Uiteindelijk dacht ze: ‘dit ga ik ook proberen’.

Succes

Dat proberen is haar zeer succesvol vergaan. Haar boeken zijn in meer dan zestien landen verschenen en doen het overal erg goed. Zelf is ze verbaasd over haar succes. Om te beginnen mijdt ze de pers: ze heeft nooit promotiereizen gemaakt en ze zou ‘zelfs niet voor een miljoen’ op de televisie willen om over haar boeken te praten. Bovendien vindt ze dat er nog veel meer hele goede prentenboeken zijn die helemaal niet succesvol zijn. Ze vindt kortom dat ze geluk heeft gehad.

Werk en gezin

Lucy Cousins werkt thuis. Sinds ze kinderen heeft gekregen is het werk wat langzamer gegaan en toen ze een tweeling kreeg (haar derde en vierde kind) is haar man gestopt met werken, omdat Cousins niet én voor de kinderen kon zorgen én haar boeken kon maken. Nu de tweeling op school zit is haar man weer aan het werk gegaan.

Inspiratie

Lucy Cousins zegt dat ze zich goed kan inleven in de belevingswereld van kinderen van drie jaar. Ook toen haar oudste kind groter werd, bleef ze voor kleuters schrijven en deed ze in huis vaak ideeën op door wat haar kinderen zeiden. Maar ze haalt ook inspiratie uit haar eigen boeken. Het laatste plaatje in Muis gaat naar bed, waar Muis een boekje leest, leidde tot enkele kartonboekjes.

Kleuren

Cousins’ prenten hebben felle, vaak primaire kleuren. Ze deelt de opvatting niet dat kinderen rustig worden van pastelkleuren en wil kinderen juist stimuleren met fel kleurgebruik.