Tonke Dragt

Hier vind je alles over Tonke Dragt, schrijfster van betoverende verhalen.

Koningin van de fantasie

AFB-THE-20150813-briefvandekoninglogo

Tonke Dragt creëert haar eigen werelden, waarin eigenzinnige figuren rondlopen… Deze werelden strekken zich uit van avontuurlijk sprookje tot sciencefiction, van middeleeuws ridderepos tot eigentijds raadselverhaal. Haar boeken worden gekoesterd en geprezen. In 2004 werd De brief voor de koning bekroond met de Griffel der Griffels, als mooiste boek van de voorafgaande 50 jaar.

Lees hier meer over Tonke Dragt en haar werk.

Download een bibliografie

Download tips voor je boekbespreking

Netflix verwerft internationale rechten ‘De brief voor de koning’

Netflix Kids and Family Department heeft een nieuwe Netflix Original Serie aangekondigd, gebaseerd op De brief voor de koning van Tonke Dragt. De serie zal exclusief ...

Lees verder
Tonke Dragt interview The Guardian

In Engeland en Amerika is Tonke Dragt ontdekt. The Letter for the King en nu ook The secrets of the Wild Wood zijn overzees te verkrijgen. Reden genoeg voor de Britse pers voor interview met Tonke Dragt.

Lees hier het artikel

Over Tonke Dragt

AFB-THE-20150901-TonkeDragt

© Mark Sassen

Tonke Dragt werd op 12 november 1930 geboren in Batavia (nu Jakarta, de hoofdstad van Indonesië), waar ze een gelukkige jeugd beleefde. Deze mooie tijd kwam tot een einde toen Japan het land, dat toen nog Nederlands-Indië heette, in 1942 bezette. De hele familie Dragt werd net als alle andere Nederlanders in een kamp opgesloten. Toch heeft ze daar niet alleen maar slechte herinneringen aan. In het kamp was er te weinig van alles. Er waren ook te weinig boeken. Tonke ging daarom samen met een vriendinnetje boeken maken. Dat er ook te weinig papier was hield hen niet tegen. Ze schreven op alles wat ze konden vinden: op vreemde stukjes papier, oude blaadjes en zelfs op wc-papier.

Na de oorlog verhuisde de familie Dragt naar Nederland. Hier behaalde Tonke haar diploma H.B.S.-B en volgde ze een opleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze tekenlerares werd op een middelbare school in Rijswijk. Om de leerlingen geconcentreerd te houden, vertelde ze hen verhalen. Zo kreeg ze de leerlingen stil en verduidelijkte ze haar opdrachten.

Al snel werden deze verhalen gepubliceerd in het kinderblad Kris Kras. In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers. Het jaar daarop verscheen De brief voor de koning, dat in 1963 tot Kinderboek van het Jaar werd uitgeroepen en werd bekroond met Griffel der Griffels 1955-2004.

In 1971 kreeg Tonke Dragt voor Torenhoog en mijlen breed de Nienke van Hichtum-prijs.

In 1990 kreeg ze voor Het geheim van de klokkenmaker een Vlag & Wimpel.

Nadat in 1982 Ogen van tijgers was verschenen, kondigde Tonke aan dat ze een tijdje niet meer zou schrijven en alleen nog maar wilde tekenen. Ze ging collages maken. Deze collages zijn een belangrijk onderdeel van haar boek Aan de andere kant van de deur. Het eerste boek uit haar cyclus Zeeën van tijd. Aan de andere kant van de deur is verschenen in 1992. In dit boek zijn haar collages in zwart-wit afgedrukt. In 2009 komt alles in kleur in het nieuwe Dichtbij, ver van hier, waarin ook collages uit De weg naar de cel staan, dat nog niet is verschenen.

Voor de Kinderboekenweek van 2007 maakte ze samen met Annemarie van Haeringen het prentenboek Wat niemand weet. Het sprookje over de Eenhoorn en Noach.

In 2008 werd haar De brief voor de koning succesvol verfilmd onder regie van Pieter Verhoef. Een tv-serie en musical over De Zevensprong zijn in voorbereiding.

In 2013 verscheen ABC Dragt. De werelden van Tonke Dragt van Joukje Akveld & Annemarie Terhell. Dit boek zapt door Tonkes leven en werk aan de hand van de letters van het alfabet. Het werd in 2014 door de Griffeljury bekroond met een Vlag & Wimpel. De Griffeljury schreef over ABC Dragt: ‘ABC Dragt is een sterk, terecht en bijzonder boek. Het verdient een plek in iedere boekenkast, om er vaak, heel vaak te worden uitgenomen. Maar het meest bijzonder blijft toch de schrijfster zelf. Zonder mysteries is een wereld fantasieloos en kaal. Maar bedenk: Tonke Dragt is zelf het allergrootste raadsel.’

 

Over de boeken van Tonke

De verhalen van Tonke Dragt spelen zich vaak af in een niet goed te duiden verleden of in de toekomst. Ze schrijft dan ook geen puur historische of sciencefiction romans. Toen ze jong was verdiepte Tonke zich in legendes, mythes en sagen. In haar boeken komen daar dan ook regelmatig elementen van terug.

Als Tonke aan een boek begint heeft ze meestal een begin en een eind en de invulling van het verhaal komt vanzelf wanneer ze het schrijft. Ze schrijft alles heel spontaan op en gaat er daarna pas aan ‘knutselen’. Overigens gebeurt het ook wel eens dat ze aan een verhaal begint en dat het uiteindelijk een heel ander einde krijgt dan ze van plan was.

Een terugkerend thema in Tonkes boeken is de zoektocht van de hoofdpersoon naar zichzelf, om te ontdekken wat zijn plaats is in de wereld. Dragt laat haar hoofdpersonen vaak iets doen wat ze niet mogen van hun omgeving, maar wel nodig hebben om verder te komen in hun leven of om iets over zichzelf te leren.

 

De boeken van Tonke in het buitenland

De boeken van Tonke zijn vertaald in Duitsland (daar is het al jaren een bestseller en werd de film ook bekroond), Japan, Italië, Frankrijk, Spanje (ook daar is Tonke een bestseller geworden), Portugal – Brazilië, Indonesië, Catalaans, Denemarken, Tsjechië, Korea, Griekenland, Zuid-Afrika, Estland en Slovenië. En nu ook, met groot succes, in Engeland en Amerika.

 

De brief voor de koning krijgt heldenontvangst in Engeland

De grote wens van Tonke is vervuld: na 51 jaar is De brief voor de koning in het Engels vertaald. The Letter for the King, zoals het boek daar heet, is zeer goed ontvangen. Drie landelijke kranten riepen het uit tot ‘Boek van het Jaar’ en er verschenen mooie recensies met uitspraken als ‘briljant, episch verhaal’ en ‘spannend, prachtig en waarachtig’. In de Engelse pers duiken vergelijkingen op met De Hobbit van Tolkien, de legenden over Koning Arthur en met Harry Potter van J.K. Rowling. Geheimen van het Wilde Woud en De Zevensprong verschijnen ook in het Engels.

 

Prijzen

De brief voor de koning – Kinderboek van het Jaar (1963), Griffel der Griffels (2004) en de Japanse Kinderwelzijn en Cultuurprijs (2007)

Torenhoog en mijlen breed – De Nienke van Hichtum-prijs (1971) en de Buxtehuder Bulle (1995)

Het geheim van de klokkenmaker – Vlag & Wimpel (1990)

ABC Dragt. De werelden van Tonke Dragt van Joukje Akveld & Annemarie Terhell – Vlag & Wimpel (2014)

Tonke Dragt werd bekroond met de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (1976) en de Victorine Hefting Prijs (2005) voor haar hele oeuvre.