Vergeten oorlog

Voor kinderen van nu is de Tweede Wereldoorlog lang geleden en ver weg. Jeugdboeken kunnen een bijdrage leveren aan het levend houden van de herinnering van deze oorlog.

Het jeugdboekenproject Vergeten oorlog biedt een unieke kans om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Door het lezen van de verhalen worden kinderen geconfronteerd met de dilemma’s die een oorlog met zich meebrengt. Hier vindt u lessuggesties bij het project. Ook is er extra online materiaal beschikbaar.

Project Vergeten oorlog

Er zijn veel jeugdboeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog, met onderwerpen als Jodenvervolging, verzet en onderduiken. Het lezen van de verhalen van de vergeten onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog door leerlingen van groep 8 en brugklas VO is belangrijkste doel van het project Vergeten oorlog. De Schrijvers van de Ronde Tafel initieerden het project met zes nieuwe jeugdboeken over de vergeten onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog: de bombardementen op Rotterdam en Middelburg, de Sinti, arbeidsinzet in Duitsland, de Tweede Wereldoorlog in Suriname, kinderen van ‘foute’ ouders en de Tweede Wereldoorlog in landen zoals Marokko, Polen, Suriname en China.

Bij veel van de boeken is extra online materiaal beschikbaar:

Oorlog zonder vader

De koffer van de opa van Martine Letterie staat symbool voor het project Vergeten oorlog. Op basis van het verhaal van haar vader heeft Martine het boek Oorlog zonder vader geschreven. Op YouTube is een documentaire te vinden over de vader van Martine.

Bommen op ons huis

In deze video vertelt Martine Letterie over Bommen op ons huis. Daarnaast vind je via deze link meer informatie over De verwoeste Stad van Ossip Zadkine.

Kamp in de jungle

In het kamp Jodensavanne werden vanaf 1942 door de regering van Nederlands-Indië ‘onvaderlandslievende’ individuen opgesloten. Een documentaire over het transport tijdens de Tweede Wereldoorlog van 146 mannen uit Nederlands-Indië naar het concentratiekamp Jodensavanne in Suriname kun je hier bekijken. Aanvullende informatie en meer videomateriaal over de bezetting in Nederlands Indië vind je op de website van het Verzetsmuseum.

Oorlog in de klas

Oorlog in de klas speelt zich gedeeltelijk af in Kamp Vught. Auteur Gerard van Maasakkers bracht er een bezoek aan, waarvan je hier een video kunt bekijken. Meer informatie over het herinneringscentrum vind je op de website van Nationaal Monument Kamp Vught.

Werken voor de vijand

Ruim een half miljoen Nederlandse mannen werden voor de oorlogsproductie in Duitsland te werk gesteld, een deel vrijwillig, het merendeel na verloop van tijd onder dwang. Daar gaat het in Werken voor de vijand over. Hier vind je een video waarin Albert, de vader van Arend van Dam, erover vertelt.

Opgejaagd

Opgejaagd gaat over Maira. Zij hoort bij de Sinti, die ‘zigeuners’ worden genoemd. De vervolging van Sinti en Roma door de Duitsers bleef tot ver na de oorlog onbesproken. Bij de online tentoonstelling De vergeten oorlog kun je er meer over lezen.

 

Partners

Vergeten Oorlog is een project van de Schrijvers van de Ronde Tafel, in samenwerking met Cubiss en uitgeverij Leopold. Het project wordt ondersteund door de Stichting Jaap ter Haar en is mede mogelijk gemaakt door de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WOII van het ministerie van VWS.