Voorleestips

Leuk en belangrijk
Voorlezen is gezellig en versterkt de band met je kind. Kinderen die veel voorgelezen worden krijgen een grotere woordenschat en ontwikkelen hun voorstellingsvermogen. Zij kunnen daardoor beter meekomen op school, in taal én in rekenen.

Leeftijd
Met voorlezen kun je al beginnen als je kind nog maar een baby is. Alleen al het luisteren naar je vertellende stem is belangrijk voor de baby. Blijf doorgaan als je kind zelf kan lezen. Lees om de beurt een stukje, en ontdek hoe goed dat al gaat. Zelfs pubers kunnen vaak nog geboeid luisteren naar mooie verhalen.

Tijdstip
Voor het slapen gaan is het favoriete moment, maar ook na een lange dag school geeft voorlezen een gevoel van rust en veiligheid. Lees ook voor als er vriendjes zijn.

Plaatjes kijken
Neem ook de tijd om naar de vaak prachtige platen in prentenboeken te kijken. Stel af en toe een vraag en laat je kind zelf ontdekken wat er allemaal te zien is.

Kiezen
Van een goed boek kun je lang plezier hebben. Kinderen houden ervan herhaaldelijk hetzelfde verhaal te horen, en steken ook steeds nieuwe dingen op. Kies ook boeken die actueel zijn: zomer of winter, verjaardag, Sinterklaas, dierendag, Vader- en Moederdag. Voorlezen kan je kind helpen minder bang te zijn. Er zijn mooie boeken over thema’s als tandarts of dokter, logeren, voor het eerst naar school, verdrietig zijn. Op deze pagina kan je een boek zoeken op thema, op leeftijd en op genre.

Enkele voorleesboeken:

voorleesboek kikker gorgels groentosaurus keteltje-superstrik

Wist je dat we ook tips hebben voor boekbesprekingen?

Of dat er veel kleurplaten op deze website staan?